Förra helgen i Linköping

Hej Alla!

Här är lite bilder från förra helgen då vi var i Linköping och hälsade på min bror (som snart ska flytta närmare :-)). Hans underbara Henny var också med. :-) Vi bodde på Scandic hotell vilket var jättebra och fräscht. De hade dessutom en fantastisk frukost, fick beslutsångest dådet fanns massvis att välja på som till exempel 15 olika sorters bröd, 5 sorters yoghurtar, flera olika smoothies mm... Smaskens!





Kan tyvärr inte rotera bilderna från Eriks Iphone så ni får dem på sne. ;-/


Far och son matchar varandra.


Melker hoppar i morbrors knä :-)




Melker tyckte att det var mycket spännande att sitta och titta ut genom vårat hotellfönster.

 
Lunch innan vi begav oss hem till Uppsala igen. Melker skötte sig utmärkt under bilresorna dit och hem, han sov ca 1,5 h och var sedan vaken och nöjd den sista timmen. Underbart!

God natt!

Mammafika och lite shopping

Hej hopp!
Idag hade jag julfika med mammagruppen här hemma. "Mina" mammor och Melkers kompisar är bara sååå mysiga och jag är så glad att just dessa mammor hamnade i min mammagrupp. Fick ett jättefint vitt mateusfat med fjärilar. :-) De é bara för gulliga.
Det här bjöds på förutom lussebullar, julmust, glögg och kaffe
Igår var jag och Melker och hälsade på i Bålsta och tittade på Potentias luciatåg. Efteråt åt vi lunch med min mammalediga kollega och hennes dotter. Jag passade också på att shoppa en kofta. :-)
Har länge letat efter en kort glittrig kofta, just en sådan här. Den kommer bli jättefin till min nya Odd Molly klänning och mitt nya linne från Lindex.
Hade på mig klänningen med en svart kavaj i fredags då jag åt julbord med jobbet på Friiberghs herrgård. Det var en jätterolig kväll med ett fantastiskt julbord och skaldjursbuffé!!! Frossade i skaldjur (hummer, havskräftor, krabba mm) och var mätt hela helgen. :-)
När vi var på skolan så fick jag en jättefin julklapp av mina snälla chefer. Blir så imponerad över hur de varje år lyckas komma på så bra och personliga julklappar. Min var rosa så klart. *hihi*
Rosa ugnsform från Rice, Kusmi tea och pepparkakstryffel från Åre choklad.
Jag och Karin ordnade med julklappar till cheferna från personalen och vi fick tänka länge för att lyckas komma på något bra. Förra året gav vi personliga armband från snö vilket var svårslaget. I år blev det fotmask från Lush och gott rött vin.
En bild på min vita dalahäst som jag gjort julfin med änglavingar. Vad tycks?
Kramis!

Melker tar sig fram

Hej!
I förra veckan började Melker ta sig fram och nu går det undan vill jag lova. Han drar sig fram och oftare och oftare ställer han sig i krypposition, även om han då inte riktigt vet vad han ska göra. :-)
I måndags gick han hårt åt vår lilla adventsgran. :-( Den har nu fått flytta in i vårat sovrum för att få vara ifred från små söta barnnypor. :-)
Melker har blivit snabb och rätt var det är så låg han ute i hallen och lekte med barnvagnens smutsiga hjul, inte jättekul tyckte hans mamma... ;-/
Igår tog vi in och klädde granen här hemma och jag  var mycket spänd på Melkers reaktion då han imorse fick syn på den när jag tände ljusen. Melker sken upp som en sol och drog sig snabbt fram till granen kände på den och sedan var det bra med det. Efetr det har han inte brytt sig om granen mer... phu! Jag som var rädd att jag skulle ångra mig redan efter en dag. ;)
Kram på er!

Inspiration- julpyssel, dukning och foton

Hej hopp!

För ett tag sedan var jag på julinspirationskurs på butiken Papper som ligger här i Uppsala. I 3 h fick vi pyssla och göra inbjudningskort, pepparkaksstrutar, goodiebags, servettringar mm. Vi fick en massa bra tips på hur man kan göra och hur man ska tänka för att få en helhet. Det var en riktigt energigivande och rolig kväll och jag ska definitivt gå på flera av deras kurser. Här är lite bilder på det vi gjorde och fick inspiration av.


För denna glöggfest var temat vitt vintage.


gästbok


Goodiebag, till gästerna, med exempelvis en hyacint i.







För någon vecka sedan hade vi tapaskväll här hemma. Vi var 6 par och varje par bidrog med 2 tapasrätter till middagen. Jättegott och jättelyckat! Många mätta magar och många härliga skratt blev det. :-) Så här såg min dukning ut.


Älskar vårat bord som kan rymma så många då man lägger i två stycken iläggsskivor. Finns det hjärterum finns det stjärterum.




Ljuslykta, Yrsnö, från Ikea.







Här är lite tips på hur man kan göra fina tavlor med foton om man inte "bara" vill rama in dem utan vill göra lite mer speciellt och personligt. Behöver ju inte vara foton utan kan använda fina vykort.


Jag använde mig av randigt presentpapper, tårtpapper och stämplar. Ramarna kommer från Ikea. Skulle egentligen velat ha rektangulära tårtpapper men har bara hittat runda. Någon som vet vart man kan köpa rektangulära tårtpapper?





Hoppas ni får en bra tisdag. Jag och Melker ska luncha med mammagruppen idag. :-)
Kramis!


Tillbaka

Hej!

Nu är jag tillbaka efter min bloggpaus. Har helt enkelt inte haft lust, tid eller ork. Melker har sovit jättedåligt på nätterna, vaknat 1 gång/timmer mellan klockan 00- 03 och sedan varit vaken 1- 1 1/2 h för att sedan somna om och vakna igen vid 6... Ni kan säkert förstå att jag och Erik varit sjuuukt trötta! Sedan i fredags sover han dock nästan hela nätterna, dvs 20- 7, vaknar 1-2 ggr och då behöver man bara stoppa in nappen så sover han igen. Vi hoppas att detta är en ny trend, håller tummarna! :-)

Även om vi varit trötta och sjuka, båda Meker, jag och Erik har varit förkylda och hängiga, så har vi gjort en massa roligt. Vi har bland annat haft mysiga middagar, varit på teater, varit i Hudik och haft adventsfika. Tyvärr glömde jag ta bilder då vi hade adventsfika men här kommer några av recepten.

Saras saftiga lussebullar
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

Gör så här
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Majas pepparkaksrulltårta

3 ägg
   1,5 dl
socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk pepparkakskryddor


Fyllning:

2,5 dl crème fraiche

1,25 dl lingonsylt


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Sikta i vetemjölet blandat med bakpulver och pepparkakskrydda. Rör om till en smet.

3. Bred ut smeten på välsmort bakplåtspapper i en långpanna.

4. Grädda i nedre delen av ugnen på 250 grader i cirka fem minuter.

5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Låt svalna.

6. Rör samman fyllningen och bred över kakan. Rulla ihop den. Förvara i kyl.


Choklad och nougatdoppade chokladcookies, ca 40 st
150 g mörk choklad
225 g smör
4 1/2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn

Att doppa i
250 g mörk choklad
100 g nougat

Balnda alla ingredienser och rolla till 40 st bollar som du plattar ut något. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min i 175 grader. Låt svalna på galller innan du doppar 1/2 kakan i den smälta choklad och nougatblandningen.


Snabb chokladtryffel
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
ev. smaksättning, jag använde en tepåse
kakao

1. Häll grädden i en liten kastrull. Tillsätt eventuellt någon av smakerna och koka upp. Dra kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min.
2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden på nytt, häll den över chokladen genom en sil. Rör tills all choklad smält. Ställ i kylen ca 1 timme.
4. Skrapa ett matskedsmått mot tryffeln tills måttet fyllts. Ta ur tryffeln med en tesked och vänd i kakao. Fortsätt tills tryffeln är slut. Förvara dem kallt till serveringen.


Chokladdoppad lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1/2 dl turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och tillsätt den krossade turkiska pepparen. Vispa så att det löser sig. Koka kraftigt utan lock tills smeten är 120- 125 grader. (Du kan också göra kulprovet om du inte har någon termometer. Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten, kan du rulla en kula av smeten så är den färdig.) Det tar ca 30-60 minuter. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd form, ca 15*15 cm, och låt stelna i kylen i ca 20 min. Skär i bitar, önskad storlek, och doppa sedan i den smälta chokladen. Låt stelna på galler och dekorera eventuellt.


Nougat med apelsin och pistage
250 g nougat
100 g madelmassa
1/2 dl skalade pistagenötter
1 apelsin
150 g mörk choklad

Riv nougat och mandelmassa grovt. Hacka nötterna och riv skalet på halva apelsinen. Blanda nougat, mandelmass, pistagenötter (spara lite till garnering) och apelsinskal och forma till kuber. Smält chokladen och doppa nougatkuberna. Ställ dem på smörgåspapper och garnera med hackade pistagenötter.


Vi fick en massa av fina blommor av våra underbara vänner










Fick också världens största chokladask, servetter och den här inspiratiosnboken :-)


Melker fick en jättesöt ängel...


...och fina kläder från hans gudmor som har varit i London.





Några fler bilder på vår julpyntning här hemma.



ängel från Bruka














på vår sänggavel


inte julpynt men ändå... Jag tycker att det är jättefint att låta fina klädesplagg och smycken dekorera hemmet. Varför gömma dem i garderoben? Dessa två hänger i vårat sovrum just nu.




Glöm nu inte att stanna upp och njuta av att julen snart är här. Julen är till för att vi ska mysa med nära och kära, äta god mat, ta det lugnt och samla nya krafter.

Kram!




RSS 2.0