Valborg!

Har haft en underbar morgon. Gjorde smoothie till frukost och har nu packat ner paj, sallad och en massa annat gott i picknickkorgen. :-) Snart bär det av till våra kära vänner...

Solenbörjar nu tittat fram. :-) Jippi!

Kram till er alla!


Valborg imorgon! :-)

Hej hopp!

Äntligen långledigt! Det kan jag behöva efter en tung vecka med mycket motvind. Började med att jag någon gång mellan måndag kväll och tisdag eftermiddag tappade bort mina nycklar till jobbet. Har letat precis överallt. Fattar inte var de kan ha tagit vägen. Har ringt till polisen och Friskis och Svettis men ingen lycka någonstans. Jag som är så ordentlig och brukar ha full kontroll...blir väldigt jobbigt när jag inte har det, men säkert väldigt nyttigt för ett kontrollfreak som mig.

Inte nog med detta, vår bil började strula i tisdags, motorfunktion nedsatt. Jag blev livrädd och vågade knappt köra en meter till när felmeddelandet kom upp på färddatorn, som tur är har jag en blivande man som är lugn som en filbunke. Det är tydligen fel på gaspedalsvajern??? Erik har ringt runt till alla bilverkstäder i närheten men ingen har tid förrän på torsdag nästa vecka. Tur är att jag har världens bästa föräldrar som alltid ställer upp och nu lånar ut en av sina bilar till oss för att vi ska kunna ta oss till Örebro i helgen och till jobbet nästa vecka.

Det kommer mera... bror kom hem från England idag och skulle då ta med sig mamma och pappas bil från Enköping men så klart hade han glömt sina nycklar i England och kom inte in hemma hos mor och far och kunde därmed inte få tag på bilnyckeln eller bilen. ;-( Han fick ta tåget till Bålsta och sedan fick vi ta en sväng till Enköping innan vi for hem till Uppsala efter jobbet idag. (Tur för bror att han hade med sig ett par vita converseskor till mig *hihi*) Väl i Uppsala skulle Erik hinna bli klippt och hinna lämna in bilen på verkstaden innan kl 18. STRESS!!! Han hade tydligen tänkt att ta en sprignota från frisören då han inte hade med sig någon plånbok, tur att han har en sådan snäll blivande fru som betalar åt honom. :-)

Imorgon är det Valborg och som ni säkert redan vet så är det galet här i Uppsala på Valborg. Staden kokar av valborgsfeber och fest. Vi ska hem till några vänner på brunch kl 11 innan vi åker till Örebro. Ska bli jättemysigt att få börja dagen och valborg med mys med nära och kära. Kommer även avsluta dagen med vänner då vi är bjudna på middag hos ett par i Örebro på kvällen. Morgondagen kommer bli en toppendag!


Valborg för fyra år sedan då jag och Erik precis hade träffats. <3

Hoppas ni alla får en underbar Valborg!

Kram

Ps. Har just gjort mina naglar och sitter nu i fotbad och ska bli riktigt valborgsfin till imorgon :-).

söndag

Hejsan!

Vilket fantastiskt helgväder, blir så glad när solen vill visa sig. Håller tummarna för att vädret nu håller i sig. Kändes tugnt i början av veckan då det snöade. Nu vill jag har vår och värme!

Har länge längtat efter att få gör ordning vår balkong. Vi hann aldrig det förra året då vi flyttade in, men i år ska det bli andra bullar. Igår for vi runt och letade efter en snygg och hållbar trätrall...Erik letade också efter en billig trall medan jag ENDAST gick på utseende... som vanligt med andra ord.



När vi var klara med trallen njöt vi av solen och värmen. :-)


Idag ska vi sätta upp ett vitt segel i taket och så ska jag plantera lite blommor. Vågar inte plantera allt för många än ifall det blir flera frostnätter. Lägger upp fler bilder nästa helg då balkongen förhoppningsvis är helt färdigstylad. Eriks pappa har byggt en vit förvaringsbänk åt oss som vi ska hämta i Örebro nästa helg. Hoppas också att vi hittar ett fint balkongbord på CE, min favoritbutik i Örebro. Det är inredningsbutik helt i vitt.
:-)

En annan inredningsbutik jag vill tipsa om är Fullerö handel som ligger utanför Uppsala längs vägen till Storvreta. Mycket fint! Igår skulle jag dit och köpa två kuddar, från Green Gate, till balkongen...så klart! (Har bara balkongen i tankarna just nu...bröllopet kommer på andra plats, tro det eller ej.) Fick dock åka från Fullerö utan kuddar då de jag ville ha var slut :-(  Erik var dock glad då han slapp gör av med några pengar. När jag kom hem hittade jag några gamla kuddfodral som jag glömt bort och som vi mycket väl skulle kunna ha på balkongen...men hur kul är det att ta fram gamla saker när man ska göra om och göra fint? Nu blir mitt mission att övertyga Erik om att vi ska köpa kuddarna från Green Gate ändå...kommer bli ett svårt fall!

Köpte i alla fall den här fina duken, samma mönster som jag vill ha på kuddarna.




Här är våra gamla balkongstolar. Om någon vill köpa 2 st för 150kr/st (2 år gamla) så hör av er. De är från
Åhlens och kostar nya 300 kr/st.

Nu ska det blir vårfint här hemma, putsa fönster och rensa garderober står på schemat idag. Ska också baka lite till tjejfikat som är här hemma på tisdag.

Hoppas ni alla får en underbar söndag och glöm inte lapa lite sol.

Kram!
 

Bilder från möhippan


En förvånad rosa playboykanin.


Ett av mina uppdrag under dagen vara att lära några killar att spela softboll.


Dags för Lasergame...svettigt var det!


Ett annat uppdrag var att lukta på sex olika tröjor och gissa vilken som tillhörde min blivande man. Jag gissade så klart rätt!

Måste lägga upp en supersöt bild på Isak också...

världens goaste kille!

Kram på er alla!

Myshelg= möhippa

Nu har jag börjat smälta helgens alla upplevelser...därav detta inlägg först idag. *haha*

Blev så totalt grundlurad i lördags, försöker fortfarande smälta chocken. Som ni kanske läst i mitt inlägg från i lördagsmorse så trodde jag att min älskling hade bokat en myshelg för oss två i Stockholm. Fick nämligen denna helg och övernattning i alla hjärtans dag present....



Ni måste haft så kul tjejer och garvat åt mig när jag lade ut kortet på bloggen utan att ana det minsta lilla. Grymt bra planerat.

Packade min väska och åkte tillsammans med Erik till Stockholm i lördags kl 9.53. Väl framme på centralen så hör jag musik men tänker inte så mycket mer på det, är väl någon som har dansuppvisning och vill tjäna en extra slant. Musiken blir högre och högre och när jag går ner för trappan för att komma till huvudentrén hör jag att låten som spelas är Rosa helikopter, http://www.youtube.com/watch?v=4Hlw5lHns5Q, och handtaget på bergsprängaren, som står i slutet av trappan, är klätt med ett Rosa band. Jag börjar då tycka att detta rosa sammanträffande känns lite lätt obehagligt. (För en sekund funderar jag på att vända om och ta tåget hem igen.) Runt hörnet väntar 14 underbara tjejer. Jag har blivit LURAD!!! Oj, oj, oj...Hela jag skakade av chock och lycka! Finns säkert något roligt kort på mitt ansiktsuttryck. (Ska få bilder av Jenny imorgon.)

Denna chockande start var bara början, mer var att vänta. Jag som vill ha kontroll på vad som ska hända och ske var nu tvungen att lita på tjejerna och infinna mig i att jag inte hade en susning om vad som skulle ske resten av dagen. Jag fick börja med att byt om till rosa kläder, var rosa från topp till tå. Hade ett par rosa tights, rosa shorts och en rosa fin skinnrock. Som kronan på verket hade jag ett par rosa kaninöron. Lovar att lägga upp bilder imorgon. Delad glädje är ju tydligen dubbel glädje. :-S

Med den rosa kaninklädseln fick jag uppdraget att i en rosaprickig bok samla tips för ett lyckat äktenskap. Fick många bra råd under dagens gång. Ett par som varit gifta i 41 år skrev så här Innerlighet till ytterlighet, i synnerhet i enskildhet. Fick också tips från AIK:s Bojan och lagkapten Nisse...deras tips tänker jag dock inte skriva här...passar sig inte för personer under 18 år.

Under dagen tävlade vi i försvarets hinderbana och i Lasergame. Mitt Rosa lag vann så klart. :-) Fick även i uppdrag att lära några grabbar att spela softboll vilket jag fixade snabbt och galant. :-) 

Till kvällen hade tjejerna fixat en massa god mat hemma hos Lina där vi tillbringade kvällen innan vi alla glada tjejer svängde våra lurvig på Flurran tillsammans med Bojan. *haha* (Internt: Den där Bojan han var överallt... *asgarv*) Fick under kvällen även genomgå ett "äktenskapstest" dvs svara på en massa frågor om Erik och mig. Rätt svar var så klart det Erik svarat på samma frågor. Blev godkänd på testet så nu kan vi gifta oss. :-)

Tusen, tusen tack alla mina underbara tjejer, Ni gjorde ett fantastiskt jobb! Detta är en dag som jag, sittandes i gungstolen och med löständerna hängandes, kommer berätta om för mina barn-barns-barn. Ni är grymma!

STORA kramar till möhippegänget!

Ps. Bilder kommer imorgon.


Stockholm med min älskling

Hej hopp!

Idag ska jag och hjärtat till den stora fina huvudstaden och bo på hotell. Mycket mer än så vet jag inte för det ska bli en överraskning för mig. Fick den här helgen i alla hjärtans dag present. Jag har försökt att pressa Erik och få honom att berätta vad det är vi ska göra men han är som en mussla... Är sååååå nyfiken!!!

Berättar imorgon vad vi gjort för mysigt.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Kramis!

Ledig idag

Hejsan!

Idag har jag varit ledig hela dagen och bara njutit av det fantastiska vädret och det underbara sällskapet. Jag, Jenny och Isak gick på stan hela förmiddagen innan vi njöt av god lunch i solen. Solglasögonen på och jackan av var det som gällde i den värmande solen. Njöt som adrig förr!


Jenny njuter och Isak sover snällt. Tack för en underbar dag Jenny och Isak.

På eftermiddagen åt vi glass på Jennys balkong och fixade ordning en ny tavla åt familjen Lagerqvist. Jenny hade köpt ett jättefint tyg från Marimekko som vi spände över en ram. Glömde tyvärr att ta kort på den. :-(

Imorgon är det dags att jobba igen :-( men som tur är kommer Jenny och Isak på besök för att överraska eleverna. (Alla elever som läser min blogg ikväll, säg inget till era klasskompisar om att Jenny och Isak ska komma på besök.) 

Kram på er alla!

Laxfylld cannelloni

Här kommer äntligen receptet på den omtalade laxcannellonin. Sorry att du fått vänta så länge Henrik!


Laxfylld cannelloni med vitvinssås (4 -6 personer)
400 g skinn- och benfri laxfilé
100 g kallrökt lax
1 liten purjolök
1 msk olivolja
250 g kesella (10%)
2 äggulor
1/2 dl hackad dill
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 paket färska lasagneplattor 
(1 hummer) Brukar jag hoppa över.

Vitvinssås:
3 dl matlagningsgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl riven parmesanost
3/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Bönsallad:
200 g gröna bönor
200 g sockerärtor
250 g röda cocktailtomater
1 msk olivolja
finrivet skal av 1 citron
1 msk pressad citron
2 krm salt

Tillbehör:
citron
dill

1. Vitvinssås: Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull. Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 minuter. Blanda ner 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

2. Cannelloni: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2- 3 minuter. Låt svalna.

3. Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.

4. Fördela fyllningen på lasagneplattorna (klipp lasagneplattorna på mitten så att en platta blir till två). Rulla ihop plattorna med fyllning till rör. Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i rören. Häll resten av såsen över och strö på parmesan. Hit kan förberedas.  

5. Gratinera mitt i ugnen i ca 35 minuter.

6. Bryt loss, knäck, hummerklorna och ta bort skalet. Dela hummern på längden och ta ut hummerköttet. LÄgg hummerbitar och dill på cannellonin.

7. Servera med lättkokta bönor, sockerärtor och tomater. Ringla över olivolja balndat med citronskal och citronsaft och salt. Extra citronskivor är också gott till.

Vinförslag:
En chardonnay av god kavlitet matchar fisken och den vita såsen. Välj något från Frankrike, helt utan eller med mycket lätt fatkaraktär.

Receptet är från Allt om mats bok Mera fredagsgourmet. Kan verkligen rekommendera boken. Vi lagar ofta recept ur boken, bland annat karljohanpasta med paprikpesto kommer därifrån. Vinförslag finns till varje recept så det är inget jag har hittat på. :-)

Smaklig måltid!  

Min födelsedag :-)

Hej och Tusen Tack för alla gratulationer jag fått via sms och facebook! Ni är alla guld värda!

Jag har haft en underbar födelsedag, vaknade av en "skönsjungande" :-) älskling som kom med frukost på sängen. Sedan har jag fått en massa fina paket av mina älskade föräldrar som har varit här på lunch. Kan inte påstå att presenterna var någon överraskning då jag själv var med och valde ut dem i tisdags, när mamma och jag var i Stockholm, men vad gör det ? Lika glad blev jag ändå, om inte gladare, då alla paket innehöll saker som jag önskat mig. 

Här är en bild på alla fina presenter som jag fick av mamma och pappa. Undra vad jag ska ha för fint på mig imorgon...


Rosa tygskor från Vagabond, jeansshorts från MQ, randig tröja från Fred Perry, randigt linne från Bomerang, rosa linne + tunika från Hunkydory och blommig kjol från Mango, .

Fick också fina blommor av mor och far.

Rosa så klart! Har väl knappast undgått någon att det är rosa som är färgen här hemma. :-)

Den här fina klockan från Triwa fick jag av min älskade prins. Visst är den fin!? Har gått och spanat på denna snygging riktigt länge.



Dagens klädsel betsod av min nya jenasklänning, från Levi´s, och fina vita klocka. Love it!



Idag bjöd jag och Erik på ugnsbakad lax med salami, körsbärstomater, basilika och mozarella. Till det hade vi pasta, hemmagjord pesto och sallad. Till efterrätt blev det polkagrisdrömmar, ett recept som jag fått av Jenny. Gjorde polkagrisdrömmarna i mina nya rosa hjärtformade formar som jag fått av bror och hans flickvän i födelsedagspresent.



Polkagrisdrömmar (6 portioner)
2 dl polkagrisar
2 dl mellangrädde
100 g vit choklad
6 digestivekex
2- 3 msk smält smör
2 1/2 dl kesella (10%)
2 msk färskpressad limejuice

1. Stöt polkagrisarna grovt i en mortel. Ta undan några till garnering.
2. Vispa grädden och smält chokladen.
3. Smula digestivekexen och blanda med det smälta smöret.
4. Blanda den vispade grädden med kesella och den smälta chokladen. Rör ner polkagriskrosset. Smaka av med limejuice.
5. Lägg digestiveblandningen i botten på 6 glas och fördela gräddblandningen på. Ställ i kylen i 4-6 timmar.
6. Garnera med polkagriskross och citronmeliss innan servering.


Dagen till ära dukade jag med mina fina servetter från Green Gate.



Kram på er alla!

Ps. Nu är påsklovet slut. :-( Men på onsdag är jag ledig igen och ska mysa med mammalediga Jenny och lilla Isak.


Bröllopsbestyr

Todilo!

Idag har jag och Erik varit i Sthlm och fixat en massa saker inför bröllopet. Känns så skönt att kunna bocka av några fler punkter på att göra listan, för det börjar då onekligen närma sig. Bara 86 dagar kvar!

Jag har idag köpt löshår och hämtat min brudklänning. :-) Var nervös över att jag inte skulle komma i brudklänningen men det var inga problem, den behöver till och med tas in lite. Det gör man dock inte förrän några veckor innan den stora dagen då bröllopsformen förhoppningsvis infunnit sig. *hihi* Kan ju alltid hoppas...Du kan hjälpa mig med detta genom att inte bjuda mig på några godsaker fram till den 3/7.


Här hänger min brudklänning...Nyfiken?

Vi har också hyrt bröllopsklädsel till Erik. Fick jättebra hjälp och tips på Steens herrmode vid S:t Eriksplan. Vi var alldeles själva i butiken vilket kändes superlyxigt. Min älskling var så snygg i sin utstyrsel...han är världens bästa och snyggaste, min blivande man!

Förutom allt detta hann vi även med att äta lunch med min kusin/tärna. Blev så klart mycket bröllopsprat och planering. Hon é toppen min kusin! Tusen tack för all hjälp och alla tips!


Vill dela med mig av mina fina ranunklar. Tips: använd dig av en fin kanna som vas.

Nu ska jag ägna mig åt något mindre glamoröst, nämligen städning och bakning...

Hej svejs på ett tag!


Mys med Jenny och Isak

Hej hopp!

Idag har jag en heldag med Jenny och Isak. Vi var först en sväng på sta'n innan "vi", Jenny, gick hem och lagade mat. Jenny lagade dundergod grönsaksgryta med kormasås och naanbröd. Receptet finns på http://elenasrecept.blogspot.com/2008/11/indisk-grnsaksgryta-i-kormass.html. Till lunch kom även en annan mammaledig kompis med sin söta dotter Agnes.


Här är Agnes och Isak...kanske ett blivande par. :-) 



Isak sov sött på mitt bröst/mage hela eftermiddagen medan vi hade tjejsnack om allt möjligt...passar sig inte att skriva om det här.

Jag, Jenny och Isak var nyss och shoppade en massa roligt på Fullerö handel som ligger utanför Uppsala. Jag och Jenny tyckte att det var mycket roligt att gå och titta på alla fina inredningssaker medan Isak inte var lika imponerad. Han ville helst hem och äta. :-)

Nu äter Isak och är nöjd medan våra magar börjar längta efter sushi...Vilken toppendag vi har, massa kompis- och bebismys!


Här är mina fynd från Fullerö

Kramis!

Påsklov :-)

Hej älskade vänner!

I måndags kom vi hem från en jättehärlig och mysig helg med familjen. Så underbart att få umgås med hela familjen och få massa kvalitetstid tillsammans. I lördags såg vi en bra film som jag verkligen kan rekommendera "Jakten på lycka". Filmen var sorglig så en och en annan tår rullade ner för kinderna. (Filmen är baserad på en sann historia så det gick inte att intala sig själv  att det bara var film.) Efter filmen var, så klart, familjen hungrig igen. Klockan var då 22 och vi dukade upp buffé igen...behöver väl knappast poängtera att jag gått upp några kilon under påsken. Jag började med tårta för att sedan hugga in på fläskfilé, laxtårta och ost och kex...ingen ordning och en salig blandning med andra ord. *haha*

I söndags var vi och fikade med en kompis och som alltid går tiden fort när vi träffas. Har så mycket att prata om att tiden bara rinner iväg.

Igår var jag och mamma i Stockholm. Alltid lika trevligt och roligt, och alltid lika mycket shopping. *hihi* Mamma köpte en massa födelsedagspresenter till mig som jag ska få på söndag när jag fyller år. Jag och mamma brukar försöka komma iväg på en shoppingdag varje halvår, en på hösten och en på våren. EDetta är en mor och dotterdag som vi båda uppskattar och njuter av. Längtar redan till nästa! Min mamma är helt klart världens bästa! I vår shoppingdag ingår, förutom en massa shopping och trötta fötter, också lunch på NK. Denna lunch består av en sagolikt god räksallad. Erik förstod förut inte hur en räksallad kunde vara så speciell och så mycket att prata om förrän i höstas då han provade den själv... Den är mumma!


Redo för shopping i huvudstaden.

Hoppas ni alla får en bra dag själv ska jag få gosa med Jenny och Isak hela dagen. Kommer nog några söta bilder på Isak imorgon, kan inte låta bli. :-)


De här söta strumporna ska Isak få av mig idag.

KRAM!

Ps. Henrik, håll ut, lovar att skriva in receptet ikväll.

Påskafton

Hej hopp!

Nu är förberedelserna för påsklunchen i full gång...snapsen (som jag inte dricker, uhu) har legat på kylning sedan imorse och laxtårtan är klar och en massa annat gott. :-) 

Jag, älsklingen och brors flickvän var på förmiddagen ute och powerwalkade i 1,25 h (Hur många minuter är det? Alla elever i nian som ska göra nationella proven om två veckor, sådana här uppgifter måste ni kunna svara på då!) så nu får vi plats med mer mat i magen. För mycket mat blir det vill jag lova....och en och en annan godisbit också. Gissa vem som vann morgonens påskäggsletande...jag så klart! *hihi* Retades bara lite med Erik då han inte hittade sitt ägg.



Erik letar och letar och letar...



Min outfit för dagen kommer helt från Bålsta och Highlight. Brorsan jeansskjorta fick han av mig igår i försenad födelsedagspresent. 

Kram!

Ps. Hör hur påskharen fixar med påskpresenterna. :-)


Jobbat på bröllopsformen

Todilo!

Imorse tog vi en ordentlig sovmorgon och gick inte upp förrän kl 9.30. Var länge sedan vi sov så länge. Skönt! 

Jobbade på bröllopsformen i förmiddags då jag och älsklingen tog årets första springtur. Blå himmel, strålande sol och 5 fina hurtiga kilometrar. Gick över förväntan, kanske var det för att jag såg bröllopsklänningen framför mig. :-) Tycker att jogga är bland det tråkigaste som finns, ångesten innan man ger sig iväg är hemsk. Det är dock en underbar känsla när man lyckas korsa mållinjen. Nu ska jag njuta av dagens prestation.



Bildbevis

Kram på er!

Påsklov!!! :-)

Hej alla vänner!

Nu har jag äntligen påsklov vilket innebär sovmorgon, tupplur på eftermiddagarna, slappa i soffan, mysa med familjen, bröllopsplanering med älsklingen och mer bloggande. :-) Kul va!?

Har redan börjat med lite bröllopsplanering idag och beställt brudbukett och tärnbuketter från en blomsteraffär här i Enköping. Är nämligen hemma hos mamma och pappa i Enköping nu. Jag och hjärtat ska fira påsk här med familjen. Bror är hemma från England och hans flickvän kommer och myser med oss imorgon. Älskar när hela familjen är samlad.

Ska berätta en hemlis...jag och bror är barnsligt förtjusta i påskägg och enligt tradition måste dessa gömmas på påskaftons morgon. Hjälps inte att vi blivit 28 och 23 år. *haha* Roligast var förra året då jag hittade mitt ägg först och även hittade Eriks ägg, innan han själv hade hittat det. Gissa om jag retades!? *garv* Hoppas på samma tur i år. Är inte så bra förlorare...är prestige i att hitta sitt påskägg först.

Har återigen gjort fynd i Bålstas centrum. Ja, du läste rätt, har fyndat i Bålsta...igen!



Klänning från den fantastiska klädbutiken Highlight. Ska nog ha på mig den imorgon eller på påskafton.



Fina pastellfärgade påskägg från Fantasifloristen i Bålsta. Min andra pärla i Bålsta centrum...finns dock bara två bra butiker och det är dessa. :-)


Ikväll skulle vi äta en enklare måltid eftersom vi ändå kommer äta en massa gott under hela påskhelgen. Jag och Erik skrattade när mamma berättade vad denna enklare middag bestod av.

förrätt: grön sparris med gräddfil- och löjromssås
huvudrätt: kalvfilé med pernodsås och fänkålspuré samt lättkokta smörglaserade morrötter
efterrätt: fruksallad med grädde


Min mamma är underbar i köket, och annars också för den delen. Världens bästa! Finns ingen som kan slå hennes mat, bättre än restaurangmat. Om jag hade fått önska hade mamma gjort all mat till vårat bröllop. Fler borde få ta del av hennes goda mat. Som mammas vännina säger Sveriges bästa restaurang hittar man på Drottningg. i Enköping (mamma och pappa bor på Drottninggatan).

Om ni tycker om att laga god mat och vill prova något nytt och lite annorlunda ska ni verkigen prova vår huvudrätt som vi åt idag. Fänkålen och pernod gör att rätten får en touch av lakrits, mycket gott och lite annorlunda.

För 4 personer: 600- 700 g, Kalvfilé (eller fläskfilé). Skär filéen i bitar och stek i en het stekpanna. Salta och peppra.

Fänkålspuré 
400 g potatis
1 fänkålsstånd
ca 1/2 liter grönsaksbuljong
ca 2 msk smör
smörgåskrasse

Skala potatisen och skär den och fänkålen i mindre bitar samt koka dem i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Sila av buljongen, spara 1/2 dl till pernodsåsen. Kör grönsakerna i en matberedare tillsammans med ett par smörklickar. Smaka av purén med salt samt strö klippt smörgåskrasse över vid servering.

Pernodsås
3 + 1 msk pernod eller torr vermouth
1 grönsaksbuljongtärning
2- 3 dl creme fraiche
1/4 krm cayennepeppar
ca 1 msk smör

Koka upp 3 msk pernod tillsammans med 1/2 dl av buljongen från fänkålskoket och smula ner 1 grönsaksbuljongtärning. Koka ihop det hela till ca hälften återstår. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av såsen ytterst försiktigt med cayennepeppar och 1-2 msk pernod. Vispa samtidigt ner 1 msk smör och såsen är klar för servering.

Skala och skär morrötterna i mindre bitar samt koka dem lätt i saltat vatten. Glasera dem med en liten smörklick vid servering.

Smaklig måltid!



    

För några veckor sedan lagade jag och Erik middag åt hans föräldrar samt bror med familj. Det är flera som frågat efter receptet och här kommer det nu äntligen.

förrätt: blandad sallad med riven parmesanost och parmaskinkachips samt dijonsenapdressing
huvudrätt: kyckling med karljohanssvamspsravioli och paprikapesto
efterrätt: hallonpannacotta med vit choklad


Blandad sallad med riven parmesanost och parmaskickachips samt dijonsenapdressing:
Blanda olika salladsorter, avocado och coctailtomater. Riv parmesanosten och strö över. Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175- 200 grader i ca 5 minuter. Blanda dressingen (kan tyvärr inge mått utan gör på känsla), dijonsenap, olja, citron, vitlök, salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.


Kyckling med karljohansvampsravioli och paprikapesto (4 personer)
4 kycklingfiléer som saltas och peppras innan de bryns någon minut i stekpannan och eftersteks i ugnen på 125 grader i ca 30 minuter, till kycklingen fått innertemperaturen 68 grader.

Paprikapesto
1 burk marinerad, grillad paprika (Peperoni grigliati, Zeta, 200 g)
2- 3 skalade vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
1 dl grovriven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar

Lägg paprikorna med sin olja i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter och pamresanost. Kör till en jämn smet och smaka av med svartpeppar. Tillsätt ev. olivolja om peston är för tjock.

Koka den färska karljohansvampsraviolin enligt förpackningen. Stek den uppskivade squashen i olivolja, salta och peppar. Blanda ner squashen och ruccolan i pastan. Servera direkt.

Hallonpannacotta med vit choklad (4 personer)
2 gelatinblad
250 g hallon
5 dl mellangrädde
1/2 dl strösocker
ca 50 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i blöt. Purea hallonen och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Värm grädd och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda på låg värme i ca 3 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och vispa ned dem i grädden. Rör ner hallonpurén och fördela gräddkrämen i fyra glas. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar eller tills pannacottan stelnat. Hyvla över vit choklad innan servering.

Smaklig måltid!

Prova den här middagen, jättegott och lätt att göra till många då i princip allt går att förbereda innan. Det enda som behöver göras när gästerna kommit är att ställa in kycklingen i ugnen, koka pastan och bryna squashen. Älskar rätter som går att förbereda innan så att man kan ägna mycket tid åt gästerna och till att vara en bra värdinna. När jag hinner ska jag även lägga ut receptet på laxcannelonin som är en annan supergod och lätt rätt att laga samt som går utmärkt att förbereda dagen innan. 




Nu är dags att njuta av påsklovet! Glad påsk på er alla!


RSS 2.0