Tjejfika

Idag har jag haft tjejfika här hemma och då bjöds det på detta...


...var ju våffeldagen i fredags så tyckte det passade bra. Dessutom hade Erik köpt på sig våffelsmet för ett helt kompani, "Det var ju bra pris.". Var jättemysigt att ha tjejerna här. Tack för att ni finns och förgyller vardagen!

Igår var vi på föräldrakurs i 3 htimmar och imorgon är det dags igen, sedan är vi fullärda för föräldrarollen, eller? Imorgon ska vi också besöka förlossningen, blir spännande.


Gravid vecka 36
Barnet
Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, upp och ned. (Japp, och det har det gjort ett tag nu) Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda mot de första rörelserna? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. (Känns som att min kropp redan har absorberat ALLT fostervatten, det räcker med vätska nu ;-/) Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.
Vikt: 2 800 gram.

Mamman
Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. (Sover helt sjukt dåligt på nätterna nu och tydligen snarkar jag också. Erik har sovit på soffan flera nätter då han tycker att jag snarkar för mycket :-() Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. (Hoppas, hoppas, hoppas! Har inte vågat ställa mig på vågen de senaste 3 veckorna, blir bara deprimerad av alla kilon jag gått upp. *snyft*) Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Glöm inte att börja ladda med kolhydrater. Pasta är bra mat inför förlossningen.


Nu längtar jag till sommaren och till att få tillbaka den här kroppen!

Kramis på er!

Storstädning och spjälsäng på plats :-)

Hej!

Hoppas ni har haft en fantastisk helg och en lugnare helg än vår. Vi började storstäda redan i torsdagskväll och höll sedan på hela fredagkväll och hela lördag... Har putsat fönster, torkat lister, torkat ut köksskåp, rensat garderober, tvättat gardiner, matta, kuddfodral, sofföverdrag mm. Nu är det skinande rent och en trött herr och fru Åkerling som sitter i soffan. :-)


Lina och Jens var här på middag igår och då fick vi den här vita fina blomman. Fick också en jättefin ljuslykta.



Nyss satte vi ihop spjälsängen och bäddade den så nu står den bredvid vår säng. Så konstigt att det snart ligger en liten bebis i den, våran bebis. Går inte att föreställa sig.





Blev lite ommöblering då spjälslängen kom på plats. Har inte riktigt bestämt mig om sängbordet ska stå här eller inte?



Har ställt en pall i hallen nu så att jag ska kunna sätta på mig och knyta skorna själv :-(



Vår och påsk i vår lägenhet. (Tjuvstartar lite, men det är ju faktiskt bara 4 veckor till påsk nu.)





De här fina rosorna stod på bordet när jag kom hem i fredags. :-)


Stort påskägg från Plantagen och små ägg från ÖB. Fina va?



Kram och hej!

Krämig pastasallad med pesto

Här är receptet på pastasalladen som Erik bjöd på i lördags.

Ingredienser  
8 personer

500 g

pasta, penne

2 dl

crème fraiche

3 dl

gräddfil

1 st

kyckling, stor, grillad

140 g

bacon

1 st

purjolök, liten

2 st

röda paprikor

200 g

fetaost

1 tsk

salt

2 krm

svartpeppar, nymald

Pesto

3 st

vitlöksklyftor

1 st

basilika, kruka

50 g

pinjenötter

1 dl

olivolja

100 g

parmesanost, riven, färsk

2 krm

salt


Tillagning
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med creme fraiche och gräddfil.
2. Pesto: Skala och pressa vitlöken. Mixa basilikablad och pinjenötter. Häll i olivoljan, blanda ner parmesanost och vitlök. Smaka av med salt. Blanda ner peston i pastan.
3. Bena ur och skär kycklingen i bitar. Skär bacon i bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Låt det sedan rinna av på hushållspapper.
4. Ansa och finstrimla purjolöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär osten i små tärningar. Blanda pastan med kyckling, bacon, purjolök, paprika och fetaost. Smaka av med salt och peppar. Garnera med salladsskott och oregano.

Lycka till!

vecka 35

Hej hopp!

Nu är det bara 5,5 vecka kvar till beräknad förlossning, jag LÄÄÄÄÄÄNGTAR!!! Har ingen känsel i varken fingrar eller stortår. Händerna är så svullna att jag har svårt att greppa vissa saker och de enda skor jag kan ha nu är Converse och gympaskor. Tack och lov att våren är på G.


Syns inte så jättebra på den här bilden men mina händer är då inte vad de en gång har varit. :-( Barnmorskan tröstade mig med att det går snabbt över efter förlossningen. Man brukar tydligen kissa ut all vätska dygnet efter förlossningen. :-) Lär få sitta på toa i flera timmar för att få ut all den här vätskan. *haha* 



Vecka 35

Barnet
Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. (Jajamensan) Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt 2 600 gram.

Mamman
Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. (Japp, stämmer bra)
Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. (Räcker då inte för min del...) Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. (Erik skulle nog instämma i detta *haha*)Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. 

Kram

Ps. Idag hade vi en mäklare här hemma som gjorde en gratis värdering av lägenheten och enligt henne hade lägenheten stigit i värde med ca 300 000 kr sedan vi köpte den förra sommaren. :-)


Lyckad fest!

Hej!

Det blev en lyckad fest igår. Alla lämnade nöjda och glada och jag överlevde med min stora mage.  :-) Pastasalladen som Erik  gjort var uppskattad så som brödet han bakat. Min vitachokladpannacotta slank också ner. :-)

Gick och lade mig klockan halv två  och då var lägenheten städad och fin. Måste erkänna att den inte var så svårstädad, gästerna hjälpte till och plockade undan alla flaskor och burkar innan de gick och min älskling tog med sig alla sopor då de gick till Flurran. Han är bäst min man!



Min outfit för kvällen, nyinköpt blus från H&M och lockigt hår som min kära svägerska hjälpt mig med. Tusen tack Henny!




Födelsedagsbarnet



Allt gott som det bjöds på :-)


Lägger ut recepten på pastasalladen och brödet senare.








Nu ska jag gå upp och göra frukost till våra nattgäster.

Kram på er alla, hoppas ni är lika glada och pigga idag! :-)

Ps. Medan jag suttit och skrivit detta blogginlägg har bebeisen kört värsta gympapasset i min mage. *hihi*

30- årsfest

God morgon!

Vilken härlig morgon, blå himmel och solen skiner, underbart! Jag kan inte längre sova på morgonen, vaknar vid 6 och är hur pigg som helst, finns inte en möjlighet att somna om. Vet inte om det är så att kroppen håller på och ställer in sig på att en bebis snart kommer. Längtar sååååå mycket! Nästa helg ska vi börja sätta ihop spjälsängen och köpa det sista till bebisens ankomst. :-) Mysigt!

Ikväll ska vi ha Eriks 30-årsfest här hemma, blir 26 personer. Igår gjorde jag efterrätt och Erik stekte kyckling och bacon samt kokade pasta i 3 h :-). Nu är i alla fall allt fixat och fint här hemma, maten är så gott som klar och det är dukat och fint. Bara gästerna, musiken och skratten som fattas :-). Hoppas jag kan sova längre, än till kl 6, imorgon. Det lär jag behöva. Kommer vara helt slut när gästerna går till Flurran och partajar vidare. Tur att det är två till på fetsen som är gravida så att jag slipper umgås med bara fulla personer. *haha*


Fina kvistrosor som nu pryder lägenheten.


Piffade även i badrummet :-)



I söndags köpte jag det här fina växthuset på Plantagen. Det ska stå på balkongen när vädret tillåter men kunde inte vänta utan ställde det inomhus så länge. Är jättenöjd!





Nu ska jag ta och rätta matteprov och läxor och dricka denna goda kaffe...hade glömt bort att vi har en mjölkvisp, men nu ska den användas som aldrig förr. :-)


Kram på er alla och hoppas ni får en härlig idag!

ps. Laddar upp bilder från festen imorgon.


vecka 34 :-)

Hej!

Hoppas allt är bra med er. Nu är jag i vecka 34 och det känns helt overkligt att bebisen snart kommer och att jag bara ska jobba i 5 veckor till...5 veckor är ju ingenting! 

Bebisen
Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa. Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård. Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Mamma
Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

Tänk om man kunde få veta exakt datum för när den lilla tänkt komma ut, skulle göra vad som helst för att få veta, och kommer allt jag kan för att inte gå över tiden!


Igår fyllde min älskade man 30 år och väcktes med "skönsång" och frukost på sängen. :-)


Ikväll är det dags att fira en annan blivande 30-åring, ska på middag hem till Soffan som fyller 30 år på måndag. Ska bli jättekul och mysigt!

Hoppas ni alla får en underbar lördag. Här i Uppsala är det blå himmel och sol, underbart och hopp om våren. :-)
Kram!


Mysig helg och massa nya bebissaker

Den här helgen har vi varit i Enköping och firat min bror som fyllde 24 år igår och Erik som fyller 30 på fredag. En mysig familjehelg med andra ord. :-)



Eriks present från mig, mamma och pappa.


Ser ni var det är?

En ny cykel, en som inte håller på att falla ihop och en som går att skjutsa barn på. Nästa års present blir en barnsadel till cykeln. *haha*


Den här fina koftan från H&M fick Erik i Vasaloppspresent. Är så stolt över min prins som åkte på 7 h och 36 min förra söndagen. Han é världens bästa!


Bror fick de här fina presenterna av oss, en skärbräda i ek, handrivjärn och en margarethe skål...kökstema :-)


Idag har vi köpt en massa bebissaker. Vi skulle köpa madrass till spjälsängen och skötbord hade vi tänkt men det blev även ett babyskydd (bilbarnstol), blöjhink och madrasskydd då Babyproffsen, som just öppnat i stan, hade bra erbjudande. Fick allt för 3100 kr, bara babyskyddet kostar på ord.pris 2500 kr.

Nu har jag bara 6 veckor kvar att jobba innan mammaledigheten...ska bli så spännande. Kan knappt vänta med att sätta ihop barnsängen och få bädda fint till den lilla. :-)

Kram och hej på er!

vecka 32

Barnet
De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.
Vikt: 2 kg.

Mamma
Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten.


På väg till dagens tjejfika hos Lina. Fick gott hembakat bröd och hembakade semlor. :-)





Hämtade ett paket på posten idag...ytterligare ett. :-) Längtar till att få baka fina cupcakes och fylla fatet med.


Tjingeling!

RSS 2.0