Fikaveckan avslutades idag med adventsfika hemma hos oss :-)

Todilo!

Den här veckan har varit en riktig fikavecka. I måndags var jag på middag hos en gammal träningskompis, sååå mysigt och såå god mat. I tisdags var det tjejfika och igår hade vi julmarknad på skolan vilket bland annat resulterade i en del fika. Idag har vi haft 17 personer här hemma på jättemysigt adventsfika. Inte nog med att det var jättemysigt och att julstämningen infann sig, vi fick också en massa fina paket. Blev som lilla julafton här hemma för mig och älsklingen. :-) Tusen, tusen tack kära vänner!

Här är våra fina presenter


Från familjen Lagerqvist...Jenny vet verkligen vad som går hem här hemma. :-)


Fint hus från Kattis och Syster Lycklig. Mysigt att äntligen få ta fram adventsljusstaken.


Gästerna vill tydligen vara säkra på att det kommer bjudas på cupcakes flera gånger här hemma. *hihi*


Sååå fin, passar perfekt på hyllan bakom soffan. Tusen tack!


Flera som vet vad som passar här hemma....vitt, vitt, mera vitt! Me like a lot!


Underbar och härligt doftande lotion till mig och god öl till hjärtat. Tack Henkan!




Att skåla i vid lämpligt tillfälle. :-)
 

På adventsfikat idag bjöd vi på glögg, julmust, lussebullar, pepparkakor med gorgonzola, saffrans cupcakes, äppel- och kanelmuffins, tomteskum, polkagriskola och rocky road. Här är recepten:



Leila Lindholms saffrans-cupcakes
Ingredienser, 12 st
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.5 g saffran
1 dl vispgrädde
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Creeme cheese frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Kanel och silverkulor till garnering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med saffranet och låt koka upp. Rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Smaksätt smeten med rom.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
8. Frosting: Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost tills det blir krämigt i en skål.
9. Bred frostingen på cupcakesen.
10. Garnera med kanel och silverkulor.


Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Smuldeg:

75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.



Receptet på mina lussebullar hittar ni i tidigare inlägg.


Polkagriskola, 50 bitar

Ingredienser

100 g

smör

3 dl

vispgrädde

1 dl

ljus sirap

3 msk

honung, flytande

2 dl

strösocker

100 g

polkagrisar, äkta

Gör så här
1.
Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.


Leila rocky road

Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
1.
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.



Igår bad jag Erik att ta hem en gren med lite mossa på, och imorse när jag vaknade snubblade jag över grenen i hallen. Det var visserligen ingen mossa men vad gör det när min älskling lyckats komma ihåg att plocka med en gren klockan ett på natten när han var på väg hem från krogen :-). Mossan kunde jag ju sätta dit själv. Han är bäst min älskling! Visst blev det fint!?



Fina julfat som sprider juldofter.



Massa julkramar!


Hektisk men rolig helg

Hej hopp!

Idag är det ett slitet par Åkerling som ligger i soffan och tittar på vinterstudion och längdskidor från Gällivare. Att det är grått väder ute gör oss knappast mer sugna på att ta oss upp ur soffan.

Vi har äntligen fått ett förråd och i torsdagskväll började vi tömma garderoben som stod i vår klädkammare och jösses vad med prylar den innehöll. Nu förstår jag varför alla vänner frågar hur vi får plats med ALLA våra saker på 78 kvadratmeter. Så här såg det ut när vi tömt garderoben.





Klädkammaren innan med garderob. Trångt och saker överallt!


Nu har vi satt in elfahyllor och så här fint blev det. Så himla skönt med mer klädförvaring.



I fredags kom vår nya sänggavel som svärfar byggt utifrån min idé. Han é toppen min svärfar, jag kommer på en idé på något jag vill ha och han bygger. :-) Sänggaveln blev precis som jag hade tänkt mig och jag är såååååååååå nöjd!!! :-)




Tusen tack älskade svärfar! Vi hade aldrig klarat detta utan dig, du är toppen!


Igår julpyntade jag :-)









Tycker så mycket om den här fina jultavlan i plåt. Fick den i julklapp förra året av en elev. :-)




Tycker att ljuslyktor i fattigmanssilver och guld skapar en härlig och mysig julstämning.




Igår var Eriks föräldrar + bror med familj här på middag.



Fick de här fin kulorna av gästerna :-)

Meny

Förrätt: Basilikasoppa med mozzarella. 4 personer
Ingredienser

3 st

potatisar, medelstora

1 st

vitlök, klyfta, finhackad

1 msk

smör

9 dl

vatten

2 st

grönsaksbuljongtärningar

1 dl

vispgrädde

1 st

basilika, kruka

1 dl

parmesan, riven

0,5 tsk

salt

2 krm

vitpeppar

Tillagning
1. Skala och tärna potatisen. Stek vitlöken glansig i smör i en stor kastrull. Häll i potatisbitarna och låt dem fräsa med utan att ta färg.
2. Häll i grönsaksbuljongen och sjud ca 15 min, med lock
tills potatisen är mjuk. Mixa till puré med stavmixer (eller i matberedare).
Tillsätt grädde och koka upp soppan.
3. Plocka av alla bladen från en basilikaplanta, spara några till garnering, och lägg resten i en
mortel. Gnid sönder bladen med mortelstöten så att den
gröna klorofyllen kommer ut.
Häll basilikamoset och parmesanosten i soppan och blanda.
Smaka av med salt och peppar.
4. Skär mozzarellaosten i skivor.
Tryck ut hjärtan med pepparkaksmått eller skär ut hjärtan
med kniv. Lägg ner mozzarellahjärtan att flyta i soppan. Strö över några hela basilikablad och servera.

Huvudrätt: Laxcannelloni (Recept finns i tidigare blogginlägg) 

Efterrätt: Frusen cheesecake med apelsin och pepparkaka
Ingredienser till 1 form:

Botten:
28 st normalstora pepparkakor
10 g smör, smält
1 msk socker

Fyllning:
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g färskost tex philadelphiaost
3 dl grädde
1 st apelsin eller blodapelsin, finrivet skal + lite saft

Gör så här
1. Kör pepparkakorna i mixern och häll på det smälta smöret och sockret och mixa ihop allt. Fördela fyllningen i små glas som tål att stå i frysen.

2. Vispa ihop äggulor, socker, vaniljsocker och färskost. Vispa grädden i en separat bunke och vänd ner den i äggsmeten.

3. Tvätta apelsinen och riv skalet fint och vänd ner skalet och saft i smeten. Häll upp smeten i en form med avtagbar kant och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Smaklig måltid!

Kram och hej!


Härlig helg med många bullar i ugnen ;-)

Hej!

Har haft en underbar helg, både lugn och skön men samtidigt hittat på en massa saker så att helgen känns extra lång. Sådana helger tycker jag om. :-)

Började helgen med en jättemysig lördagsmorgon med långfrukost och Sex and the city 2. Sedan kunde jag inte låta bli att plantera lite julblommor, två amaryllis och tre hyacinter. Vi har också satt upp vår ljusslinga på balkongen, lite får man väl tjuvstarta, eller?

 






Idag har vi varit i Sthlm och ätit lunch med kusin vitamin. Alltid lika trevligt!

På väg till Sthlm

När vi kom hem ställde jag mig och bakade 45 kanelbullar och 30 lussebullar, så nu är jag rätt less på att baka... Hade dock inte mycket val då jag somnar tidigt på vardagskvällarna och nästa helg är fullbokad och veckan efter det är jag upptagen med olika aktiviteter varenda kväll. Lördagen därefter är det julmarknad på skolan och då ska kanelbullarna säljas. På söndagen har vi adventsfika här hemma och då ska det ätas lussebullar, så idag var mer eller mindre ända dagen att baka på. Men nu är det gjort och jag är nöjd. :-)





Måste tyvärr baka igen i veckan då jag just kom på att jag lovat fika till mina mentorselever på fredag. Förra veckan lyckades de nämligen med bedriften att ingen i klassen fick kvarsittning. Pedagogisk som man är så blir det belöning...

Hoppas ni alla haft en bra helg och att ni får en härlig måndag!

Kram, kram!
 

Bilder från min shopping i Sthlm

Hej hopp!

Här kommer bilder på det jag shoppade när mamma och jag var i Sthlm i torsdags.


Marinblå kofta, Hunkeydory


Blus från Hunkeydory


Mera rosa för ovanlighetens skull :-), tunika från Saint tropez.


Linne, Odd Molly, med fina fjärilar




Varma vinterskor som invigdes i gårdagens snöoväder, från Scorett.


Julgransmatta från H&M, en typisk Saramatta...vit, volang och paljetter :-) Me like a lot! 


...mera volang från H&M. :-) Har även beställt ett nytt sängöverdrag och kuddfodral till vår säng. Svärfar har byggt en sänggavel till oss vilken levereras om 2 veckor. :-)


Julpynt...


...mera julgranspynt, hjärta från Bruka.


Så här mysigt har jag det här hemma ikväll. (Erik är och ser fotboll med grabbarna.)
När jag kom hem från träningen ikväll kom jag hem till ett dukat bord med ljus och gullig lapp samt färdiglagad mat. Jag har världens bästa man!

Fick det här fina ljuset från Emma och Krille som var på besök i helgen. Doftar underbart!


Älskar det här fina Mateusfatet som vi fick i bröllopspresent.

Kram på er Alla!


Yasuragi och lussebullsbak :-)

Vi hade det underbart på Hasseludden. Bara njöt av livet. Tusen tack våra vänner för den härliga bröllopspresenten!

Här är lite bilder



Utsikten från vårat rum.




Åt underbar middag...och frukost för den delen. Kan verkligen rekommendera alla som inte varit där att besöka Hasseludden, så avslappnande.


Bilder på min shopping kommer senare. 

Igår bakade jag årets första lussebullar, sååå goda! Här är mitt recept

Saras saftiga lussebullar, ca 30 stycken bullar.
Saffran har en tendens att torka ut, men med kesella i degen får du saftiga och hållbara lussebullar! 

50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
14- 16 dl vetemjöl,
russin
1 st ägg till pensling

 Gör så här
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Med min fina rosa kitchenaid tog det bara 10 minuter att få ihop degen, så kul att baka nuförtiden.:-) Imorse var jag upp kl 8.15 och bakade tunnbröd till frukost. Mums!

Idag kommer vänner från Örebro så vi ska snart ner på stan och äta lunch tillsammans. Ikväll åker vi sedan till Silverdal och hälsar på ytterligare några av Eriks örebrokompisar. En fullspäckad och mysig dag väntar. :-)

Kram!


Julpyssel och lov :-)

Hej!

Nu är det äntligen höstlov :-). Extra skönt och härligt känns det då jag hann göra klart "allt" på jobbet. Nu kan jag verkligen slappna av och bara njuta av ledigheten. Underbart!

Här är det jag köpte på Ombonat i Hudiksvall.


Jag har tänkt att jag under lovet ska tova julgranskulor och sy på pärlor, precis som hjärtat på bilden. Fint va?!

Jag hade tänkt att jag skulle göra hjärtan med prismor idag men tyvärr var min ståltråd för tunn och formen på hjärtat blev inte alls bra. Gjorde så här istället


Köpte också ett hjärta idag som jag pyntade och tänkte att vi skulle ha på ytterdörren till jul. Eftersom vi bor i lägenhet kan vi inte ha granriskransar då de vissnar inne men den här kan man ha både inomhus och ute. Perfekt! Dessutom kan man pynta den olika från år till år. Passar mig perfekt eftersom jag lätt tröttnar.


Som ni märker så längtar jag till jul och skulle helst av allt vilja börja julpynta redan nu. Undra hur länge jag kan hålla mig? Blir nog svårt att hålla sig ända till 1:a advent.

Imorgon åker jag och älsklingen till Hasseludden på spa och på torsdag är det shopping i huvudstaden med mamma. :-)

Kram

RSS 2.0