Tillbaka

Hej!

Nu är jag tillbaka efter min bloggpaus. Har helt enkelt inte haft lust, tid eller ork. Melker har sovit jättedåligt på nätterna, vaknat 1 gång/timmer mellan klockan 00- 03 och sedan varit vaken 1- 1 1/2 h för att sedan somna om och vakna igen vid 6... Ni kan säkert förstå att jag och Erik varit sjuuukt trötta! Sedan i fredags sover han dock nästan hela nätterna, dvs 20- 7, vaknar 1-2 ggr och då behöver man bara stoppa in nappen så sover han igen. Vi hoppas att detta är en ny trend, håller tummarna! :-)

Även om vi varit trötta och sjuka, båda Meker, jag och Erik har varit förkylda och hängiga, så har vi gjort en massa roligt. Vi har bland annat haft mysiga middagar, varit på teater, varit i Hudik och haft adventsfika. Tyvärr glömde jag ta bilder då vi hade adventsfika men här kommer några av recepten.

Saras saftiga lussebullar
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

Gör så här
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Majas pepparkaksrulltårta

3 ägg
   1,5 dl
socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk pepparkakskryddor


Fyllning:

2,5 dl crème fraiche

1,25 dl lingonsylt


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Sikta i vetemjölet blandat med bakpulver och pepparkakskrydda. Rör om till en smet.

3. Bred ut smeten på välsmort bakplåtspapper i en långpanna.

4. Grädda i nedre delen av ugnen på 250 grader i cirka fem minuter.

5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Låt svalna.

6. Rör samman fyllningen och bred över kakan. Rulla ihop den. Förvara i kyl.


Choklad och nougatdoppade chokladcookies, ca 40 st
150 g mörk choklad
225 g smör
4 1/2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn

Att doppa i
250 g mörk choklad
100 g nougat

Balnda alla ingredienser och rolla till 40 st bollar som du plattar ut något. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min i 175 grader. Låt svalna på galller innan du doppar 1/2 kakan i den smälta choklad och nougatblandningen.


Snabb chokladtryffel
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
ev. smaksättning, jag använde en tepåse
kakao

1. Häll grädden i en liten kastrull. Tillsätt eventuellt någon av smakerna och koka upp. Dra kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min.
2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden på nytt, häll den över chokladen genom en sil. Rör tills all choklad smält. Ställ i kylen ca 1 timme.
4. Skrapa ett matskedsmått mot tryffeln tills måttet fyllts. Ta ur tryffeln med en tesked och vänd i kakao. Fortsätt tills tryffeln är slut. Förvara dem kallt till serveringen.


Chokladdoppad lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1/2 dl turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och tillsätt den krossade turkiska pepparen. Vispa så att det löser sig. Koka kraftigt utan lock tills smeten är 120- 125 grader. (Du kan också göra kulprovet om du inte har någon termometer. Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten, kan du rulla en kula av smeten så är den färdig.) Det tar ca 30-60 minuter. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd form, ca 15*15 cm, och låt stelna i kylen i ca 20 min. Skär i bitar, önskad storlek, och doppa sedan i den smälta chokladen. Låt stelna på galler och dekorera eventuellt.


Nougat med apelsin och pistage
250 g nougat
100 g madelmassa
1/2 dl skalade pistagenötter
1 apelsin
150 g mörk choklad

Riv nougat och mandelmassa grovt. Hacka nötterna och riv skalet på halva apelsinen. Blanda nougat, mandelmass, pistagenötter (spara lite till garnering) och apelsinskal och forma till kuber. Smält chokladen och doppa nougatkuberna. Ställ dem på smörgåspapper och garnera med hackade pistagenötter.


Vi fick en massa av fina blommor av våra underbara vänner










Fick också världens största chokladask, servetter och den här inspiratiosnboken :-)


Melker fick en jättesöt ängel...


...och fina kläder från hans gudmor som har varit i London.





Några fler bilder på vår julpyntning här hemma.



ängel från Bruka














på vår sänggavel


inte julpynt men ändå... Jag tycker att det är jättefint att låta fina klädesplagg och smycken dekorera hemmet. Varför gömma dem i garderoben? Dessa två hänger i vårat sovrum just nu.




Glöm nu inte att stanna upp och njuta av att julen snart är här. Julen är till för att vi ska mysa med nära och kära, äta god mat, ta det lugnt och samla nya krafter.

Kram!




Kommentarer
Postat av: Karin Larsson

Har inte Erik syckat lägenheten med några kläder? Ett par leopardspeedos kanske;-)

2011-12-09 @ 23:33:32
Postat av: Sara

haha

2011-12-12 @ 17:15:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0