Fikaveckan avslutades idag med adventsfika hemma hos oss :-)
Todilo!
Den här veckan har varit en riktig fikavecka. I måndags var jag på middag hos en gammal träningskompis, sååå mysigt och såå god mat. I tisdags var det tjejfika och igår hade vi julmarknad på skolan vilket bland annat resulterade i en del fika. Idag har vi haft 17 personer här hemma på jättemysigt adventsfika. Inte nog med att det var jättemysigt och att julstämningen infann sig, vi fick också en massa fina paket. Blev som lilla julafton här hemma för mig och älsklingen. :-) Tusen, tusen tack kära vänner!
Här är våra fina presenter
Från familjen Lagerqvist...Jenny vet verkligen vad som går hem här hemma. :-)
Fint hus från Kattis och Syster Lycklig. Mysigt att äntligen få ta fram adventsljusstaken.
Gästerna vill tydligen vara säkra på att det kommer bjudas på cupcakes flera gånger här hemma. *hihi*
Sååå fin, passar perfekt på hyllan bakom soffan. Tusen tack!
Flera som vet vad som passar här hemma....vitt, vitt, mera vitt! Me like a lot!
Underbar och härligt doftande lotion till mig och god öl till hjärtat. Tack Henkan!
Att skåla i vid lämpligt tillfälle. :-)
På adventsfikat idag bjöd vi på glögg, julmust, lussebullar, pepparkakor med gorgonzola, saffrans cupcakes, äppel- och kanelmuffins, tomteskum, polkagriskola och rocky road. Här är recepten:
Leila Lindholms saffrans-cupcakes
Ingredienser, 12 st
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.5 g saffran
1 dl vispgrädde
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Creeme cheese frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Kanel och silverkulor till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med saffranet och låt koka upp. Rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Smaksätt smeten med rom.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
8. Frosting: Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost tills det blir krämigt i en skål.
9. Bred frostingen på cupcakesen.
10. Garnera med kanel och silverkulor.
Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Receptet på mina lussebullar hittar ni i tidigare inlägg.
Polkagriskola, 50 bitar
Ingredienser
100 g |
smör |
3 dl |
vispgrädde |
1 dl |
ljus sirap |
3 msk |
honung, flytande |
2 dl |
strösocker |
100 g |
polkagrisar, äkta |
Gör så här
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.
Leila rocky road
Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Igår bad jag Erik att ta hem en gren med lite mossa på, och imorse när jag vaknade snubblade jag över grenen i hallen. Det var visserligen ingen mossa men vad gör det när min älskling lyckats komma ihåg att plocka med en gren klockan ett på natten när han var på väg hem från krogen :-). Mossan kunde jag ju sätta dit själv. Han är bäst min älskling! Visst blev det fint!?
Fina julfat som sprider juldofter.
Massa julkramar!
Ser underbart gott ut. Själv firade jag första advent med köpta lussebullar från Hemköp, inte riktigt lika goda som era har jag en känsla av...men nästa söndag blir det iaf hembakat.
Fick mig ett gott skratt när jag läste om grenen på fyllan. Snacka om att samla sig och kunna fokusera när det verkligen gäller=) Starkt jobbat Erik! Jag brukar komma hem med en pizza eller kebab- inte lika uppskattat=/