God fortsättning!

Hej hopp!

Hoppas 2011 har startat bra och att ni hade en lika underbar och rolig nyårsafton som vi. Vi började med korvgrillning i Fjällnora i solen och sedan på kvällen åt vi trerättersmiddag och spelade spel. En underbar kväll som inte slutade förrän vid halv tre...Behöver kanske inte tillägga att vi idag bara har legat i soffan och slappat. :-)


Provade många klänningar som hängde i garderoben innan jag äntligen hittade en som passade min nya "kropp". Hade den på nyår för tre år sedan men den fick duga i år igen. Inte alls kul när man inte kan använda alla sina kläder som hänger i graderoben :-( Bara att stå ut i 4 månader...


Hade gjort en islykta till balkongen

Fick idén från Ernst julbok. Ställde ut en skurhink med vatten och lät frysa i ca 1/2 dygn innan jag knackade hål i mitten och hällde ut vattnet som inte fryst.


Vår nyårsmeny

Snittar till drinken


Rökt laxknäcke med senapssås
(ca 8 personer)
100 g rökt lax
1 charlottenlök
1 dl crème fraiche
Salt
20 små knäckebröd

Senapssås:
1 msk söt senap, t ex Västervikssenap
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger

Dela laxen i små bitar, blanda den med den finhackade löken samt crème fraiche och salt-
Senapssås: Blanda alla ingredienser.


Smaskiga tunnbrödsrullar
10 gröna oliver utan kärnor
10 svarta oliver utan kärnor
250 g- 400 g färskost med vitlökssmak
1/2 tsk salt
1 krm peppar
4- 5 tunnbrödsark
16 skivor parmaskinka (eller kalkon)
100 g rucolasallad
 
Hacka oliverna. Blanda osten med oliver och smaka av med salt och peppar. Bred tunnbröden med ostkrämen. Lägg på parmaskinka och rucolasallad. Rulla ihop och förvara rullarna inlindade i plastfolie i kylskåpet till servering. Skärm i portionsbitar.


Förrätt-
 Gul soppa med pilgrimsmussla (10 små glas)

1 st

gul lök

1 st

vitlöksklyfta

1 st

paprika, gul

1 st

paprika, orange

1 msk

smör

1 dl

vitt torrt vin

6 dl

vatten

2 st

hönsbuljongtärningar

4 st

tomater, gula eller röda

1 dl

mellangrädde

1 tsk

strösocker

2 krm

salt

1 krm

svartpeppar

Garnering: (Vi hade räkor på spett istället för pilgrimsmusslor)

10 st

pilgrimsmusslor

1 msk

smör

0,5 tsk

salt

0,5 krm

svartpeppar

Tillagning
1. Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar.
2. Fräs det i smör i en kastrull. Häll på vin och vatten.
3. Lägg i buljongtärningar och låt soppan koka ca 2 minuter.
4. Skär tomaterna i bitar och lägg i dem och sjud några min. Mixa soppan med grädden. Smaksätt med socker, salt och peppar.
5. Stek pilgrimsmusslorna i smör ca 2 minuter per sida. Salta och peppra. Servera soppan i små glas och lägg i pilgrimsmusslorna på en träpinne.


Huvudrätt- Getostspäckad oxfilé med rösti och lingonsås


Lingonsås (4 personer)
1 1/2 dl rött portvin
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk portvinsgelé
2 dl lätt creme fraiche
1 1/2 dl råa frysta lingon

Koka upp portvinet med grönsaksbuljongtärningen och geléet. Koka ihop det hela tills ca 1 dl återstår. Tillsätt creme fraiche och ge såsen ytterligare ett uppkok. Lägg lingonen i en matberedare och kör tills de blir finfördelade. Slå den heta såsen under pågående körning i matberedaren och kör ytterligare någon minut. Häll tillbaka såsen i kastrullen för slutlig upphettning samt smaka av med salt. 


Efterrätt- Semifreddo med kolanötter (8 - 10 portioner)


Semifreddo:

1 dl

vatten

0,5 dl

earl grey, teblad

1 tsk

kanel

1,5 dl

socker

9 st

äggulor

4,5 dl

grädde

1 Koka upp vatten. Lägg i teblad och låt dra 4–5 minuter. Sila av teet, pressa det gärna för att få ut all vätska.
2 Blanda ner socker och kanel i tedrycken.
3 Vispa ner teblandningen i äggulorna och vispa tills det blir ljust och luftigt.
4 Vispa grädden och vänd ner i äggvispet till en slät blandning.
5 Häll upp i en form eller i portionsglas.
6 Ställ i frys tills semifreddon stelnat. Servera med kolanötter (se recept nedan).


Kolanötter:

1,5 dl

socker

4 dl

grädde

1 krm

salt

2 tsk

smör

150 g

blandade nötter, rostade

1 Värm grädden till kokpunkten.
2 Smält socker i en kastrull och låt det värmas tills det blir en gyllene karamell.
3 Slå grädden över karamellen. Det kommer koka häftigt. Låt koka ihop till en sås.
4 Tillsätt smör och salt. Rör ner nötterna.
5 Ringla såsen över semifreddon precis innan servering.

Kram!


Kommentarer
Postat av: Linda

Vilka tjusiga nyårstjejer på bilden! :-) Tack för en suverän 3-rätters och trevlig afton. Jag ska försöka mig på laxrullarna idag som lite tilltugg :-) Hoppas ni får det toppen i Barcelona! När ni kommer hem är det dags att planera in en revanschkväll i Besserwizzer ;-)



Kram Linda

2011-01-07 @ 13:52:06
Postat av: Linda

... öh laxrullar? :-) Jag menade tunnbrödrullar... Här är det någon som haft ledigt för länge tror jag... haha!

2011-01-07 @ 13:53:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0