God fortsättning!
Hoppas 2011 har startat bra och att ni hade en lika underbar och rolig nyårsafton som vi. Vi började med korvgrillning i Fjällnora i solen och sedan på kvällen åt vi trerättersmiddag och spelade spel. En underbar kväll som inte slutade förrän vid halv tre...Behöver kanske inte tillägga att vi idag bara har legat i soffan och slappat. :-)

Provade många klänningar som hängde i garderoben innan jag äntligen hittade en som passade min nya "kropp". Hade den på nyår för tre år sedan men den fick duga i år igen. Inte alls kul när man inte kan använda alla sina kläder som hänger i graderoben :-( Bara att stå ut i 4 månader...
Hade gjort en islykta till balkongen

Fick idén från Ernst julbok. Ställde ut en skurhink med vatten och lät frysa i ca 1/2 dygn innan jag knackade hål i mitten och hällde ut vattnet som inte fryst.
Vår nyårsmeny
Snittar till drinken

Rökt laxknäcke med senapssås (ca 8 personer)
100 g rökt lax
1 charlottenlök
1 dl crème fraiche
Salt
20 små knäckebröd
Senapssås:
1 msk söt senap, t ex Västervikssenap
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
Dela laxen i små bitar, blanda den med den finhackade löken samt crème fraiche och salt-
Senapssås: Blanda alla ingredienser.
Smaskiga tunnbrödsrullar
10 gröna oliver utan kärnor
10 svarta oliver utan kärnor
250 g- 400 g färskost med vitlökssmak
1/2 tsk salt
1 krm peppar
4- 5 tunnbrödsark
16 skivor parmaskinka (eller kalkon)
100 g rucolasallad
Hacka oliverna. Blanda osten med oliver och smaka av med salt och peppar. Bred tunnbröden med ostkrämen. Lägg på parmaskinka och rucolasallad. Rulla ihop och förvara rullarna inlindade i plastfolie i kylskåpet till servering. Skärm i portionsbitar.
Förrätt- Gul soppa med pilgrimsmussla (10 små glas)
1 st |
|
1 st |
|
1 st |
paprika, gul |
1 st |
paprika, orange |
1 msk |
|
1 dl |
|
6 dl |
vatten |
2 st |
|
4 st |
tomater, gula eller röda |
1 dl |
|
1 tsk |
|
2 krm |
|
1 krm |
Garnering: (Vi hade räkor på spett istället för pilgrimsmusslor)
10 st |
|
1 msk |
|
0,5 tsk |
|
0,5 krm |
Tillagning
1. Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar.
2. Fräs det i smör i en kastrull. Häll på vin och vatten.
3. Lägg i buljongtärningar och låt soppan koka ca 2 minuter.
4. Skär tomaterna i bitar och lägg i dem och sjud några min. Mixa soppan med grädden. Smaksätt med socker, salt och peppar.
5. Stek pilgrimsmusslorna i smör ca 2 minuter per sida. Salta och peppra. Servera soppan i små glas och lägg i pilgrimsmusslorna på en träpinne.
Huvudrätt- Getostspäckad oxfilé med rösti och lingonsås
Lingonsås (4 personer)
1 1/2 dl rött portvin
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk portvinsgelé
2 dl lätt creme fraiche
1 1/2 dl råa frysta lingon
Koka upp portvinet med grönsaksbuljongtärningen och geléet. Koka ihop det hela tills ca 1 dl återstår. Tillsätt creme fraiche och ge såsen ytterligare ett uppkok. Lägg lingonen i en matberedare och kör tills de blir finfördelade. Slå den heta såsen under pågående körning i matberedaren och kör ytterligare någon minut. Häll tillbaka såsen i kastrullen för slutlig upphettning samt smaka av med salt.
Efterrätt- Semifreddo med kolanötter (8 - 10 portioner)
Semifreddo:
1 dl |
vatten |
0,5 dl |
earl grey, teblad |
1 tsk |
|
1,5 dl |
|
9 st |
|
4,5 dl |
1 Koka upp vatten. Lägg i teblad och låt dra 4–5 minuter. Sila av teet, pressa det gärna för att få ut all vätska.
2 Blanda ner socker och kanel i tedrycken.
3 Vispa ner teblandningen i äggulorna och vispa tills det blir ljust och luftigt.
4 Vispa grädden och vänd ner i äggvispet till en slät blandning.
5 Häll upp i en form eller i portionsglas.
6 Ställ i frys tills semifreddon stelnat. Servera med kolanötter (se recept nedan).
Kolanötter:
1,5 dl |
|
4 dl |
|
1 krm |
|
2 tsk |
|
150 g |
blandade nötter, rostade |
1 Värm grädden till kokpunkten.
2 Smält socker i en kastrull och låt det värmas tills det blir en gyllene karamell.
3 Slå grädden över karamellen. Det kommer koka häftigt. Låt koka ihop till en sås.
4 Tillsätt smör och salt. Rör ner nötterna.
5 Ringla såsen över semifreddon precis innan servering.
Kram!
Vilka tjusiga nyårstjejer på bilden! :-) Tack för en suverän 3-rätters och trevlig afton. Jag ska försöka mig på laxrullarna idag som lite tilltugg :-) Hoppas ni får det toppen i Barcelona! När ni kommer hem är det dags att planera in en revanschkväll i Besserwizzer ;-)
Kram Linda
... öh laxrullar? :-) Jag menade tunnbrödrullar... Här är det någon som haft ledigt för länge tror jag... haha!