Uppskattat fika på konferensen idag :-)
Idag var det min tur att bjuda på fika på jobbet. Bjöd på havrebaguetter och chokladbiskvier, som jag bakade i helgen, vilket var mycket uppskattat. :-)
Här är recepten
Havrebaguetter, ca 15 st
1 påse Kronjäst för matbröd (12g)
5 dl vatten
4 dl havregryn (blötlägg havregrynen innan så blir bullarna extra saftiga)
ca 8 dl Vetemjöl Special
2 msk flytande honung
2 tsk salt
Garnering:
1 ägg
2 dl pumpafrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.(Gör det när det är ca 10 min kvar på jästiden)
Blanda torrjästen i mjölet.
Tillsätt salt, socker och sist vatten. Vattnet ska vara 40°C, lite varmare än fingervarmt.
Blanda degen till en slät deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Dela degen i ca.15 bitar och forma till 10 cm långa baguetter.
Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30-40 minuter.
Pensla sedan baguetterna med ägg och strö över pumpafrön.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Chokladbiskvier, 12 st
Ingredienser
275 g |
|
1 st |
Fyllning:
50 g |
choklad, mörk (70 %) |
125 g |
smör, rumsvarmt |
1,5 dl |
|
2 tsk |
|
1 st |
Topping:
200 g |
choklad, mörk (70 %) |
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Det är viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsats av äggvita så att smeten inte blir klumpig. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet.
2. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan uppåt.
3. Smält chokladen till fyllningen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den svalna något. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp. Vänd ner chokladen i smörkrämen.
4. Bred smörkrämen toppigt på biskvibottnarna. Låt biskvierna stelna ca 30 min i kylskåp.
5. Bryt chokladen till toppingen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen. Låt stelna i kylskåp.
Lycka till!