Påsklov!!! :-)
Hej alla vänner!
Nu har jag äntligen påsklov vilket innebär sovmorgon, tupplur på eftermiddagarna, slappa i soffan, mysa med familjen, bröllopsplanering med älsklingen och mer bloggande. :-) Kul va!?
Har redan börjat med lite bröllopsplanering idag och beställt brudbukett och tärnbuketter från en blomsteraffär här i Enköping. Är nämligen hemma hos mamma och pappa i Enköping nu. Jag och hjärtat ska fira påsk här med familjen. Bror är hemma från England och hans flickvän kommer och myser med oss imorgon. Älskar när hela familjen är samlad.
Ska berätta en hemlis...jag och bror är barnsligt förtjusta i påskägg och enligt tradition måste dessa gömmas på påskaftons morgon. Hjälps inte att vi blivit 28 och 23 år. *haha* Roligast var förra året då jag hittade mitt ägg först och även hittade Eriks ägg, innan han själv hade hittat det. Gissa om jag retades!? *garv* Hoppas på samma tur i år. Är inte så bra förlorare...är prestige i att hitta sitt påskägg först.
Har återigen gjort fynd i Bålstas centrum. Ja, du läste rätt, har fyndat i Bålsta...igen!

Klänning från den fantastiska klädbutiken Highlight. Ska nog ha på mig den imorgon eller på påskafton.

Fina pastellfärgade påskägg från Fantasifloristen i Bålsta. Min andra pärla i Bålsta centrum...finns dock bara två bra butiker och det är dessa. :-)
Ikväll skulle vi äta en enklare måltid eftersom vi ändå kommer äta en massa gott under hela påskhelgen. Jag och Erik skrattade när mamma berättade vad denna enklare middag bestod av.
förrätt: grön sparris med gräddfil- och löjromssås
huvudrätt: kalvfilé med pernodsås och fänkålspuré samt lättkokta smörglaserade morrötter
efterrätt: fruksallad med grädde
Min mamma är underbar i köket, och annars också för den delen. Världens bästa! Finns ingen som kan slå hennes mat, bättre än restaurangmat. Om jag hade fått önska hade mamma gjort all mat till vårat bröllop. Fler borde få ta del av hennes goda mat. Som mammas vännina säger Sveriges bästa restaurang hittar man på Drottningg. i Enköping (mamma och pappa bor på Drottninggatan).
Om ni tycker om att laga god mat och vill prova något nytt och lite annorlunda ska ni verkigen prova vår huvudrätt som vi åt idag. Fänkålen och pernod gör att rätten får en touch av lakrits, mycket gott och lite annorlunda.
För 4 personer: 600- 700 g, Kalvfilé (eller fläskfilé). Skär filéen i bitar och stek i en het stekpanna. Salta och peppra.
Fänkålspuré
400 g potatis
1 fänkålsstånd
ca 1/2 liter grönsaksbuljong
ca 2 msk smör
smörgåskrasse
Skala potatisen och skär den och fänkålen i mindre bitar samt koka dem i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Sila av buljongen, spara 1/2 dl till pernodsåsen. Kör grönsakerna i en matberedare tillsammans med ett par smörklickar. Smaka av purén med salt samt strö klippt smörgåskrasse över vid servering.
Pernodsås
3 + 1 msk pernod eller torr vermouth
1 grönsaksbuljongtärning
2- 3 dl creme fraiche
1/4 krm cayennepeppar
ca 1 msk smör
Koka upp 3 msk pernod tillsammans med 1/2 dl av buljongen från fänkålskoket och smula ner 1 grönsaksbuljongtärning. Koka ihop det hela till ca hälften återstår. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av såsen ytterst försiktigt med cayennepeppar och 1-2 msk pernod. Vispa samtidigt ner 1 msk smör och såsen är klar för servering.
Skala och skär morrötterna i mindre bitar samt koka dem lätt i saltat vatten. Glasera dem med en liten smörklick vid servering.
Smaklig måltid!

För några veckor sedan lagade jag och Erik middag åt hans föräldrar samt bror med familj. Det är flera som frågat efter receptet och här kommer det nu äntligen.
förrätt: blandad sallad med riven parmesanost och parmaskinkachips samt dijonsenapdressing
huvudrätt: kyckling med karljohanssvamspsravioli och paprikapesto
efterrätt: hallonpannacotta med vit choklad
Blandad sallad med riven parmesanost och parmaskickachips samt dijonsenapdressing:
Blanda olika salladsorter, avocado och coctailtomater. Riv parmesanosten och strö över. Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175- 200 grader i ca 5 minuter. Blanda dressingen (kan tyvärr inge mått utan gör på känsla), dijonsenap, olja, citron, vitlök, salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
Kyckling med karljohansvampsravioli och paprikapesto (4 personer)
4 kycklingfiléer som saltas och peppras innan de bryns någon minut i stekpannan och eftersteks i ugnen på 125 grader i ca 30 minuter, till kycklingen fått innertemperaturen 68 grader.
Paprikapesto
1 burk marinerad, grillad paprika (Peperoni grigliati, Zeta, 200 g)
2- 3 skalade vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
1 dl grovriven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar
Lägg paprikorna med sin olja i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter och pamresanost. Kör till en jämn smet och smaka av med svartpeppar. Tillsätt ev. olivolja om peston är för tjock.
Koka den färska karljohansvampsraviolin enligt förpackningen. Stek den uppskivade squashen i olivolja, salta och peppar. Blanda ner squashen och ruccolan i pastan. Servera direkt.
Hallonpannacotta med vit choklad (4 personer)
2 gelatinblad
250 g hallon
5 dl mellangrädde
1/2 dl strösocker
ca 50 g vit choklad
Lägg gelatinbladen i blöt. Purea hallonen och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Värm grädd och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda på låg värme i ca 3 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och vispa ned dem i grädden. Rör ner hallonpurén och fördela gräddkrämen i fyra glas. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar eller tills pannacottan stelnat. Hyvla över vit choklad innan servering.
Smaklig måltid!
Prova den här middagen, jättegott och lätt att göra till många då i princip allt går att förbereda innan. Det enda som behöver göras när gästerna kommit är att ställa in kycklingen i ugnen, koka pastan och bryna squashen. Älskar rätter som går att förbereda innan så att man kan ägna mycket tid åt gästerna och till att vara en bra värdinna. När jag hinner ska jag även lägga ut receptet på laxcannelonin som är en annan supergod och lätt rätt att laga samt som går utmärkt att förbereda dagen innan.

Nu är dags att njuta av påsklovet! Glad påsk på er alla!
Nu har jag äntligen påsklov vilket innebär sovmorgon, tupplur på eftermiddagarna, slappa i soffan, mysa med familjen, bröllopsplanering med älsklingen och mer bloggande. :-) Kul va!?
Har redan börjat med lite bröllopsplanering idag och beställt brudbukett och tärnbuketter från en blomsteraffär här i Enköping. Är nämligen hemma hos mamma och pappa i Enköping nu. Jag och hjärtat ska fira påsk här med familjen. Bror är hemma från England och hans flickvän kommer och myser med oss imorgon. Älskar när hela familjen är samlad.
Ska berätta en hemlis...jag och bror är barnsligt förtjusta i påskägg och enligt tradition måste dessa gömmas på påskaftons morgon. Hjälps inte att vi blivit 28 och 23 år. *haha* Roligast var förra året då jag hittade mitt ägg först och även hittade Eriks ägg, innan han själv hade hittat det. Gissa om jag retades!? *garv* Hoppas på samma tur i år. Är inte så bra förlorare...är prestige i att hitta sitt påskägg först.
Har återigen gjort fynd i Bålstas centrum. Ja, du läste rätt, har fyndat i Bålsta...igen!

Klänning från den fantastiska klädbutiken Highlight. Ska nog ha på mig den imorgon eller på påskafton.

Fina pastellfärgade påskägg från Fantasifloristen i Bålsta. Min andra pärla i Bålsta centrum...finns dock bara två bra butiker och det är dessa. :-)
Ikväll skulle vi äta en enklare måltid eftersom vi ändå kommer äta en massa gott under hela påskhelgen. Jag och Erik skrattade när mamma berättade vad denna enklare middag bestod av.
förrätt: grön sparris med gräddfil- och löjromssås
huvudrätt: kalvfilé med pernodsås och fänkålspuré samt lättkokta smörglaserade morrötter
efterrätt: fruksallad med grädde
Min mamma är underbar i köket, och annars också för den delen. Världens bästa! Finns ingen som kan slå hennes mat, bättre än restaurangmat. Om jag hade fått önska hade mamma gjort all mat till vårat bröllop. Fler borde få ta del av hennes goda mat. Som mammas vännina säger Sveriges bästa restaurang hittar man på Drottningg. i Enköping (mamma och pappa bor på Drottninggatan).
Om ni tycker om att laga god mat och vill prova något nytt och lite annorlunda ska ni verkigen prova vår huvudrätt som vi åt idag. Fänkålen och pernod gör att rätten får en touch av lakrits, mycket gott och lite annorlunda.
För 4 personer: 600- 700 g, Kalvfilé (eller fläskfilé). Skär filéen i bitar och stek i en het stekpanna. Salta och peppra.
Fänkålspuré
400 g potatis
1 fänkålsstånd
ca 1/2 liter grönsaksbuljong
ca 2 msk smör
smörgåskrasse
Skala potatisen och skär den och fänkålen i mindre bitar samt koka dem i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Sila av buljongen, spara 1/2 dl till pernodsåsen. Kör grönsakerna i en matberedare tillsammans med ett par smörklickar. Smaka av purén med salt samt strö klippt smörgåskrasse över vid servering.
Pernodsås
3 + 1 msk pernod eller torr vermouth
1 grönsaksbuljongtärning
2- 3 dl creme fraiche
1/4 krm cayennepeppar
ca 1 msk smör
Koka upp 3 msk pernod tillsammans med 1/2 dl av buljongen från fänkålskoket och smula ner 1 grönsaksbuljongtärning. Koka ihop det hela till ca hälften återstår. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av såsen ytterst försiktigt med cayennepeppar och 1-2 msk pernod. Vispa samtidigt ner 1 msk smör och såsen är klar för servering.
Skala och skär morrötterna i mindre bitar samt koka dem lätt i saltat vatten. Glasera dem med en liten smörklick vid servering.
Smaklig måltid!


För några veckor sedan lagade jag och Erik middag åt hans föräldrar samt bror med familj. Det är flera som frågat efter receptet och här kommer det nu äntligen.
förrätt: blandad sallad med riven parmesanost och parmaskinkachips samt dijonsenapdressing
huvudrätt: kyckling med karljohanssvamspsravioli och paprikapesto
efterrätt: hallonpannacotta med vit choklad
Blandad sallad med riven parmesanost och parmaskickachips samt dijonsenapdressing:
Blanda olika salladsorter, avocado och coctailtomater. Riv parmesanosten och strö över. Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175- 200 grader i ca 5 minuter. Blanda dressingen (kan tyvärr inge mått utan gör på känsla), dijonsenap, olja, citron, vitlök, salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
Kyckling med karljohansvampsravioli och paprikapesto (4 personer)
4 kycklingfiléer som saltas och peppras innan de bryns någon minut i stekpannan och eftersteks i ugnen på 125 grader i ca 30 minuter, till kycklingen fått innertemperaturen 68 grader.
Paprikapesto
1 burk marinerad, grillad paprika (Peperoni grigliati, Zeta, 200 g)
2- 3 skalade vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
1 dl grovriven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar
Lägg paprikorna med sin olja i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter och pamresanost. Kör till en jämn smet och smaka av med svartpeppar. Tillsätt ev. olivolja om peston är för tjock.
Koka den färska karljohansvampsraviolin enligt förpackningen. Stek den uppskivade squashen i olivolja, salta och peppar. Blanda ner squashen och ruccolan i pastan. Servera direkt.
Hallonpannacotta med vit choklad (4 personer)
2 gelatinblad
250 g hallon
5 dl mellangrädde
1/2 dl strösocker
ca 50 g vit choklad
Lägg gelatinbladen i blöt. Purea hallonen och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Värm grädd och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda på låg värme i ca 3 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och vispa ned dem i grädden. Rör ner hallonpurén och fördela gräddkrämen i fyra glas. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar eller tills pannacottan stelnat. Hyvla över vit choklad innan servering.
Smaklig måltid!
Prova den här middagen, jättegott och lätt att göra till många då i princip allt går att förbereda innan. Det enda som behöver göras när gästerna kommit är att ställa in kycklingen i ugnen, koka pastan och bryna squashen. Älskar rätter som går att förbereda innan så att man kan ägna mycket tid åt gästerna och till att vara en bra värdinna. När jag hinner ska jag även lägga ut receptet på laxcannelonin som är en annan supergod och lätt rätt att laga samt som går utmärkt att förbereda dagen innan.

Nu är dags att njuta av påsklovet! Glad påsk på er alla!
Kommentarer
Postat av: Henrik
Lät om riktigt goda recept! :)
Du skulle inte kunna lägga ut receptet på laxcanellonin, som jag fick smaka? Eller maila den till mig, om det känns bättre :) Det var ju grymt god!
Tack för en trevlig fika idag. Alltid lika roligt att träffa er!!
Kram.
Postat av: Sara
Tack själv Henrik! Lägger ut receptet ikväll när jag kommer hem.
Kram
Postat av: Sara
Tack själv Henrik! Lägger ut receptet ikväll när jag kommer hem.
Kram
Trackback