Laxfylld cannelloni
Här kommer äntligen receptet på den omtalade laxcannellonin. Sorry att du fått vänta så länge Henrik!
Laxfylld cannelloni med vitvinssås (4 -6 personer)
400 g skinn- och benfri laxfilé
100 g kallrökt lax
1 liten purjolök
1 msk olivolja
250 g kesella (10%)
2 äggulor
1/2 dl hackad dill
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 paket färska lasagneplattor
(1 hummer) Brukar jag hoppa över.
Vitvinssås:
3 dl matlagningsgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl riven parmesanost
3/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Bönsallad:
200 g gröna bönor
200 g sockerärtor
250 g röda cocktailtomater
1 msk olivolja
finrivet skal av 1 citron
1 msk pressad citron
2 krm salt
Tillbehör:
citron
dill
1. Vitvinssås: Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull. Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 minuter. Blanda ner 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
2. Cannelloni: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2- 3 minuter. Låt svalna.
3. Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
4. Fördela fyllningen på lasagneplattorna (klipp lasagneplattorna på mitten så att en platta blir till två). Rulla ihop plattorna med fyllning till rör. Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i rören. Häll resten av såsen över och strö på parmesan. Hit kan förberedas.
5. Gratinera mitt i ugnen i ca 35 minuter.
6. Bryt loss, knäck, hummerklorna och ta bort skalet. Dela hummern på längden och ta ut hummerköttet. LÄgg hummerbitar och dill på cannellonin.
7. Servera med lättkokta bönor, sockerärtor och tomater. Ringla över olivolja balndat med citronskal och citronsaft och salt. Extra citronskivor är också gott till.
Vinförslag:
En chardonnay av god kavlitet matchar fisken och den vita såsen. Välj något från Frankrike, helt utan eller med mycket lätt fatkaraktär.
Receptet är från Allt om mats bok Mera fredagsgourmet. Kan verkligen rekommendera boken. Vi lagar ofta recept ur boken, bland annat karljohanpasta med paprikpesto kommer därifrån. Vinförslag finns till varje recept så det är inget jag har hittat på. :-)
Smaklig måltid!
Laxfylld cannelloni med vitvinssås (4 -6 personer)
400 g skinn- och benfri laxfilé
100 g kallrökt lax
1 liten purjolök
1 msk olivolja
250 g kesella (10%)
2 äggulor
1/2 dl hackad dill
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 paket färska lasagneplattor
(1 hummer) Brukar jag hoppa över.
Vitvinssås:
3 dl matlagningsgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl riven parmesanost
3/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Bönsallad:
200 g gröna bönor
200 g sockerärtor
250 g röda cocktailtomater
1 msk olivolja
finrivet skal av 1 citron
1 msk pressad citron
2 krm salt
Tillbehör:
citron
dill
1. Vitvinssås: Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull. Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 minuter. Blanda ner 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
2. Cannelloni: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2- 3 minuter. Låt svalna.
3. Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
4. Fördela fyllningen på lasagneplattorna (klipp lasagneplattorna på mitten så att en platta blir till två). Rulla ihop plattorna med fyllning till rör. Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i rören. Häll resten av såsen över och strö på parmesan. Hit kan förberedas.
5. Gratinera mitt i ugnen i ca 35 minuter.
6. Bryt loss, knäck, hummerklorna och ta bort skalet. Dela hummern på längden och ta ut hummerköttet. LÄgg hummerbitar och dill på cannellonin.
7. Servera med lättkokta bönor, sockerärtor och tomater. Ringla över olivolja balndat med citronskal och citronsaft och salt. Extra citronskivor är också gott till.
Vinförslag:
En chardonnay av god kavlitet matchar fisken och den vita såsen. Välj något från Frankrike, helt utan eller med mycket lätt fatkaraktär.
Receptet är från Allt om mats bok Mera fredagsgourmet. Kan verkligen rekommendera boken. Vi lagar ofta recept ur boken, bland annat karljohanpasta med paprikpesto kommer därifrån. Vinförslag finns till varje recept så det är inget jag har hittat på. :-)
Smaklig måltid!
Kommentarer
Postat av: Henrik
Tack Sara, men det är hur lugnt som helst :)
Det ska bli riktigt roligt att göra den här och se om det blir lika gott som när din mamma bjöd på det :) Jag tror dock inte jag slår hennes kokkonster :)
Tack tack i alla fall :)
Hälsa Erik.
Kram
Trackback